01. Bestuurlijke Zaken

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Speerpunten

Acties

Realisatie

1

Inwoners en partners hebben vertrouwen in het lokaal bestuur

1.1

In 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Hiervoor treffen we voorbereidingen en zorgen we ervoor dat deze op de dag zelf goed verlopen.

De verkiezingen zijn goed verlopen, ondanks de extra werkzaamheden ivm briefstemmen en vervroegd stemmen, ingevoerd vanwege Corona. Ook dit jaar bestond de mogelijkheid om met een stemmal/soundbox te stemmen voor mensen met een visuele handicap. Tevens zijn stembureaus voorzien van een verplaatsbare helling zodat alle stembureaus goed toegankelijk waren. Deze helling hebben de locaties mogen behouden voor eigen gebruik en zo zorgen we meteen voor een betere toegankelijkheid op die locaties.

1.2

De regionale samenwerking op het gebied van privacy wordt verstevigd. Daarnaast zetten we in op E-learning over privacy voor de organisatie, met als doel om kennis te vermeerderen en bewustwording op dit onderwerp te creëren. We doen dit samen met  het Privacy Impact Team.

Door middel van verschillende structurele regionale overlegvormen konden onderwerpen gezamenlijk besproken en opgepakt worden. Een voorbeeld hiervan is het gezamenlijk ontwerpen van een proces voor het houden van een beoordeling van de impact van nieuwe gegevensverwerkingen.
Een geactualiseerde E-learning privacy is beschikbaar op de leeromgeving voor medewerkers. Het Privacy Impact Team komt tweewekelijks bij elkaar, waarmee borging van privacy-alertheid in alle thema’s versterkt is.

1.3

Ook in 2021 leggen we de focus op eigentijds communiceren en het bereiken van verschillende groepen. Hiervoor zetten we in op:

  • meer en duidelijke (audio)visuele communicatie.
  • het bereiken van specifieke doelgroepen bijv. met behulp van sociale media.
  • taaltraining B1 schrijven.
  • het betrekken van belanghebbenden bij projecten en plannen volgens de vastgestelde aanpak ‘Sluit je aan? #Verbinden #Doen!’
  • het ontwikkelen van vormen van co-creatie samen met inwoners en belanghebbende.

De gemeente heeft ook in 2021 weer op vele momenten en manieren met inwoners gecommuniceerd. Daarbij was ook dit jaar de aandacht voor de communicatie over Covid nog volop aanwezig. En ook de communicatie rondom de valwind heeft veel inzet gevraagd. Gecombineerd met een niet ingevulde vacature betekent dit dat er minder nieuwe ontwikkelingen zijn opgepakt dan in de begroting was opgenomen.
Bij diverse projecten en plannen zijn (audio)visuele communicatiemiddelen ingezet. Er zijn bijvoorbeeld video’s gemaakt voor de Toekomstvisie, de Omgevingsvisie, diverse wervingsvideo’s, archeologie, de dag van de mantelzorg, voor koop lokaal, de avondklok, de toespraak 4 mei en diverse filmpjes over de valwind. Alle video’s zijn ondertiteld.
Tijdens corona was participatie met inwoners een extra uitdaging. Er is creatief gezocht en geëxperimenteerd met diverse online vormen. Zo hebben we diverse digitale bijeenkomsten georganiseerd. We noemen hier de participatie rond de Toekomstvisie, Omgevingsvisie, Regionale Energiestrategie en ook de bijeenkomst met nieuwe inwoners en de nieuwjaarsreceptie zijn digitaal georganiseerd, compleet met talkshow. Het is anders dan live, maar het heeft ons desondanks de mogelijkheid gegeven toch met inwoners in gesprek te zijn.
Om beter aan te kunnen sluiten bij de communicatie- en participatiestijl van inwoners is een Citisens-tool aangeschaft. Hiermee krijg je inzicht in betrokkenheidsprofielen van huishoudens in onze gemeente en de manier waarop je deze groepen het beste kunt benaderen. In een aantal sessies met de gemeenteraad is van gedachten gewisseld over hoe we inwoners steeds beter kunnen betrekken.
Aandacht voor co-creatie, een verdergaande vorm van participatie, is er in het proces DoeMaarnMee. Daar doen we ervaring op.
Wat er dit jaar niet is gelukt, is het organiseren van een training B1 schrijven en ook is de aanpak participatie niet herijkt.

2

Het belang van de gemeente wordt vertegenwoordigd op regionaal en nationaal niveau

2.1

Binnen de netwerkorganisatie van de U10 wordt aan de hand van bestuurstafels en opgaveteams praktisch vorm gegeven aan het verder ontwikkelen en concretiseren aan de regionale samenwerking.

Binnen de U10 is het afgelopen jaar definitieve uitwerking gegeven aan:

  • Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP)
  • Regionale energiestrategie (RES) 1.0

Bij de opstelling van deze documenten is de gemeente nauw betrokken geweest in de diverse opgaveteams en bestuurstafels. Dit heeft ertoe geleid dat de belangen van gemeente Utrechtse Heuvelrug op de juiste manier verankerd zijn in de uitwerking. Ook is de raad hierin meegenomen, o.a. middels een zienswijze op het concept-IRP.
Ook binnen de VNG worden belangen van onze gemeente behartigd, o.a. tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) waarin blijvend specifiek aandacht is voor behoud en ontwikkeling van bestaande Nationale Parken en de financieringsvraagstukken rondom de Omgevingswet en herijking van het Gemeentefonds.

Verbonden partijen in dit programma

Netwerksamenwerking U10

Deze pagina is gebouwd op 06/22/2022 17:43:11 met de export van 06/22/2022 17:24:37