11. Openbare Ruimte en Milieu

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Speerpunten

Acties

Realisatie

1

Het realiseren van een goede, gezonde, veilige en duurzame leefomgeving.

1.1

Wegen, straten en pleinen (inclusief gladheidsbestrijding en ondergrondse infrastructuur) aanleggen, onderhouden en vervangen conform de LIOR (Leidraad Inrichting Openbare Ruimte) en volgens het financiële ingroeimodel (2021-2024).

In 2021 is gestart met een inhaalslag op achterstallig onderhoud van wegen. Meer informatie is opgenomen in de Paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen.

1.2

Openbaar groen aanleggen en onderhouden op C-niveau. Naast het regulier onderhoud, wordt extra ingezet op vervangingen volgens het financiële ingroeimodel (2021-2024).

Dit is doorgaans goed gehaald. Met de vervangingsopgave van groen is in 2021 gestart.
De verkoop van bossen en natuurterreinen is in 2021 ter besluitvorming gebracht.

1.3

Openbare verlichting stapsgewijs volgens planning vanaf 2022 vervangen volgens nieuw aan te besteden  onderhoudscontract..

In 2022 wordt de vervanging van de lichtmasten aanbesteed.

1.4

Begraafplaatsen in stand houden op A-niveau.

Afgezien van enkele paden zit het onderhoud inmiddels op A-niveau.

2

Het realiseren van een schone leefomgeving.

2.1

Huishoudelijk afval inzamelen en verwerken.

In de inzameling zijn enkele wijzigingen doorgevoerd. De wekelijkse zomer- en herfstinzameling van GFT is geschrapt om kosten te besparen. Inwoners van Leersum, Amerongen en Overberg maken vanaf 1 mei 2021 gebruik van de milieustraat Velperengh en kunnen niet meer naar Remmerden. Daarnaast moet sinds 1 januari 2021 digitaal een afspraak gemaakt worden voor een bezoek aan de milieustraat.
De inzameling van textiel is in 2021 voor de hele gemeente overgegaan naar de Biga.

2.2

Het stelsel voor de afvoer van regenwater en afvalwater (inclusief watergangen) aanleggen en onderhouden.

In 2021 zijn relining opgaven voorbereid en enkele grote projecten opgestart en uitgevoerd. Meer informatie is opgenomen in de Paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen.

3

Instandhouden en verbeteren van de milieukwaliteit van de leefomgeving.

3.1

Toetsen en verlenen van WABO-vergunningen en toezicht houden en handhaven in het kader van WABO- en Activiteitenbesluit.

In 2021 heeft de ODRU in opdracht van de gemeente WABO-vergunningen en meldingen afgehandeld. In het kader van WABO en het activiteitenbesluit is toezicht gehouden en gehandhaafd, overeenkomstig onze wettelijke taken.

3.2

Implementatie, verbetering en uitvoering ROM- advisering en duurzame gebiedsontwikkeling bij kansrijke projecten.

Er is voor diverse plannen en projecten een integraal milieuadvies uitgebracht. Ook is er meegewerkt aan het vormgeven van het initiatievenproces onder de Omgevingswet.

3.3

Het verzorgen van natuur en milieueducatie (voorlichting, communicatie en educatie).

Op verschillende scholen in onze gemeente is voorlichting gegeven over natuur, milieu en duurzaamheid. De Boswerf heeft in 2021 31 leskisten en 26 lesmaterialen uitgeleend en er zijn 47 Natuur-in-de-klas pakketten afgenomen. In totaal zijn 3.400 leerlingen en 111 leerkrachten bereikt. Voor de Dag van de Duurzaamheid in het Onderwijs werd een voorleesevenement georganiseerd. 17 inwoners lazen voor 25 klassen van 11 scholen voor. 13 klassen ontvingen een doe-het-zelfpakket, met een boek dat past bij het thema en leeftijd. Meer dan 21 scholen traden in 2021 toe tot het ‘Prikkersgilde’.

4

Het realiseren van een klimaatneutrale gemeente.

4.1

Toetsen en handhaven van duurzaam en energiezuinig bouwen en van energiemaatregelen bij bedrijven.

Door de ODRU wordt toezicht gehouden op de energiebespaarplicht en informatieplicht die geldt voor veel bedrijven in de gemeente. Focus lag in 2021 op de informatieplicht omdat hiermee duidelijk wordt wat het energieverbruik van bedrijven is en welke energiemaatregelen nog genomen kunnen worden.
Daarnaast is er aandacht voor ‘energie’ tijdens elke reguliere controle. Ook maakte de ODRU gebruik van een regeling Versterkte Uitvoering Energiebesparing waardoor het mogelijk is om bij bedrijven specifieke controles en bezoeken uit te voeren op de energiebespaarplicht. In 2021 zijn 6 bedrijven in de gemeente hiervoor bezocht.

4.2

Faciliteren van initiatieven voor duurzaam opwekken elektriciteit.

Er is een uitvraag gedaan voor zonnevelden. Er zijn 2 zonnevelden (totaal 23,5 hectare) geselecteerd die hun initiatief verder mogen uitwerken en aan de slag gaan met de participatie.
Enkele bedrijven zijn door een adviesbureau in opdracht van de gemeente geadviseerd over zon op dak.
In samenwerking met de provincie en buurgemeenten is er een procesbegeleider aangesteld om onderzoek te doen naar het zonnelint A12.

4.3

Activiteiten die bijdragen aan minder energieverbruik faciliteren/stimuleren.

De gemeente maakte gebruik van de subsidie Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) en de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) om inwoners te stimuleren hun woning te verduurzamen.
De RRE heeft 4713 gebruikte vouchers voor energiebesparing, 1670 verzonden offertes voor energiemaatregelen en meer dan 300 energiescans door de energieambassadeurs opgeleverd.

4.4

Regie voeren om te komen tot een aardgasvrije gebouwde omgeving.

De Transitievisie Warmte is vastgesteld, waarin de route staat naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. De komende jaren ligt de focus op het terugdringen van de warmtevraag. Er zijn acht startwijken geselecteerd. We beginnen met twee wijkaanpakken in Driebergen (in de wijk waar we ook onderzoek hebben gedaan naar het warmtenet op de restwarmte van de waterzuivering) en in Maarn.

5

Het realiseren van een duurzame en klimaatneutrale organisatie.

5.1

Verduurzamen van gemeentelijk inkoop- en terreinbeheer.

In het nieuwe inkoopbeleid (2021) zijn passages opgenomen over klimaatbewust, biobased en circulair inkopen.

5.2

Energieverbruik van gemeentelijke gebouwen, gemeentelijke mobiliteit en gemeentelijke zaken verminderen.

Met het door de raad ingestelde revolverend fonds gaan we aan de slag om sporthal Steinheim en het cultuurhuis de Binder te verduurzamen en ook worden de gemeentelijke kantoren van ledverlichting voorzien.
Er is een aanbesteding voorbereid voor het leasen van elektrische dienstauto’s.

5.3

Duurzame energieopwekking en inkoop klimaatvriendelijke energie.

De gemeente heeft in regioverband een overeenkomst voor levering van duurzame energie sinds 1 januari 2019.

6

Voorkomen van uitputting van grondstoffen.

6.1

Het gescheiden inzamelen voor recycling en hergebruik van huishoudelijk afval.

Het is in 2021 gelukt om ongescheiden restafval verder terug te dringen, wat betekent dat minder grondstoffen verbrand zijn.

Verbonden partijen in dit programma

Omgevingsdienst regio Utrecht (OdrU)
Afval Verwijdering Utrecht (AVU)
BIGA BV

Rosa Novum
Belastingsamenwerking gemeenten & hoogheemraadschap Utrecht (BghU)
Winnet/CRA is geen `officieel verbonden partij`, maar wel een relevant samenwerkingsverband.

Deze pagina is gebouwd op 06/22/2022 17:43:11 met de export van 06/22/2022 17:24:37